Min øvrige sider:  
Min Hovedside Oppussing Dyreliv
Reiseskildringer Meninger Cv
Slektshistorie    

Til min hovedside  

Min tann(lege) historie

(For spesielt intreserte)


Jeg kan ikke huske jeg ble pusset tenner på da jeg var liten, men måtte pusse dem hver kveld.
Tannkremen vi måtte bruke var Si-ko. Den skummet ikke! Men mamma var veldig bestemt på at det var den som virket! (En annen tannkrem på den tiden var Vadimekum. Denne tror jeg vi fikk ”smake” på  fordi jeg husker at en gang kom den med et ”bånd” som man kunne dra gjennom forpakningen (pappesken) og den ga fra seg følgende lyd ”bruk vadimekum” – det var kjempegøy og et bra salgstriks! (- til og med mamma falt for det, men vi gikk tilbake til Siko)).

Jeg husker vi pusset tenner på Hadeland ute. Våre kusiner fikk ”vanlig” skummende tannpasta, mens vi sto der med vår uten skum.

Et annet minne som også har noe med tenner å gjøre, er at hvis mamma var innom et apotek, og vi spurte om tyggegummi, fikk vi det alltid. Caroksin. Fordi det var så sundt for tennene.
Si-ko med fluor
  Denne Si-ko'en er en "moderne" utgave med fluor.
Den vi brukte, hadde hvit og sort forpakning
Tannlegehøgskolen

Tannlegehøgskolen

Min første ”tannlege” var tannlegehøgskolen.
Her kostet det ikke noe å gå.
Men min ”karriere” der ble kortvarig. Jeg skrek så høyt at jeg ble nektet å gå der lenger.
Etterpå var mamma sint og hadde en alvorlig prat med meg. Jeg hadde fått ”avskjed på grått papir”. Dette uttrykket har alltid senere minnet meg på tannlegehøgskolen.

Skoletannlegen

Jeg hadde kontinuerlig tannbehandling. Hvert halve år ble vi innkalt til skoletannlegen. Når det banket på klasseromsdøren, kunne det være noen fra tannlegekontoret som inkallte et offer.
Det var ofte meg! Jeg tror jeg hadde 6 hull hvert halvår.
Min tannlege på folkeskolen het Tantepine. Somregel blødde vi fra tungen eller leppen når vi returnerte til klassen.
Hennes siste hilsen til meg fra henne, medførte at jeg måtte rotfylle. Hun døde i løpet av behandling  av et hull jeg hadde. Hun hadde ikke notert at jeg bare hadde en midlertidig fylling i tannen.

Rotfylling

Rotfyllingen

ble utført på en tannklinikk på Sagene (Arndalsgaten/Maridalsveien) Det var den største smerte jeg hadde opplevd, (og sikkert de høyeste hylene de hadde hørt på dette tannlegekontoret.) Jeg hadde fått bedøvelse, men den merket jeg ikke noe til. (Senere har jeg erfart at kroppen min trenger mye for å bli bedøvet.)
Denne rotfyllingen førte til at jeg meget senere mistet denne tannen.
(Jeg mistet en pr. barn, (inkludert mitt første barnebarn) som er det som skal skje etter gammel overtro.)

Tannlege Rask

Kirsten brukte tannlege Rask, så det ble naturligvis min også.
Fra da av mistet jeg min tannlegeskrekk. Jeg fikk bedøvelse og ikke nok med det, han bedøvet kjøttet hvor han skulle sette sprøyten med noe på en vatt-dott.

Han var som navnet tilsa, meget rask. Og fra da av var det ikke farlig å gå til tannlege. (Har alltid senere forlangt bedøvelse.
Jeg husker ikke hvordan hans og mitt ”forhold” opphørte, men jeg tror han døde.

Når Pernille var baby, skaffet jeg meg en ny tannlege.
Valget falt på Wenche Myhres mann, som hadde praksis på hjørnet Jacob Aallsgt/Majorstueveien. Jeg ringte dette tannlegekontoret, men fikk time hos

Johan

isteden. Hos han skiftet jeg alle mine gamle fyllinger til gull. Og plutselig hadde jeg solide tenner. Fra da av hadde jeg aldri hull. Det ble dyrt, men økonomiske allikevel.

Johan begynnte etter hvert for seg selv, og flyttet til Majorstue-kvartalet.
Han solgte praksisen sin til
Frode,
og han har aldri måttet bårre i tennene mine.
Gullfyllinger (ikke mine)
Jeg fikk en gang veldig vondt i tannkjøttet, og da jeg var på julebord og skulle spise pinnekjøtt, ble det så vondt i i visdomstannen, at jeg ikke fikk tygget. Dagen etterpå som var søndag gikk jeg til en tannlegevakt i Bogstadveien. Han sa at jeg bare måtte trekke tannen fordi det var betennelse. Dette gjorde jeg ikke. Mandag ringte jeg Frode og ba han ringe inn en resept på apoteket for meg. Jeg fikk piller (antibiotika?), og smertene avtok. Men etter hvert mistet jeg tannen allikevel. (den tredje tannen jeg mistet og mitt første barnebarn kom til verden)

Jeg begynnte hos

Tannlege Haugen

Han fortalte meg at jeg hadde Pyrea, og behandlet meg for dette. (I fire omganger – måtte rense opp i tannkjøttet)
Han fortalte at ikke alle tannleger gjør noe med Pyrea

Han er flink, og nå går jeg to ganger i året og pusser tenner hos ham. 

9. mars 2012
Før jeg skulle dra til Spania 12. februar fikk jeg vondt i en tann. Jeg gjorde ikke noe med den før jeg dro, og det bedret seg litt, men så var det som om litt av tannen knakk.
Dagen etter at jeg kom hjem, gikk jeg til tannlegen. Han hadde vinterferie, men hadde skaffet seg en ung kompanjong. Litt uerfaren, men kjempedyktig!
Han avsluttet behandlingen av tannen min i dag. Da har jeg tilsammen sittet 6 timer i tannlegestolen for denne tannen, fordelt over tre behandlinger.
Jeg er veldig taknemlig for at tannen overlevde. (Den knokkede delen ble fjernet og det ble rotfylt i to omganger)
Tannbørster (4. oktober 2009)
Slike tannbørster savner jeg i butikkenes vareutvalg

Jeg har alltid brukt Jordan-tannbørste, -hard.
De gikk ut av produksjon for mange år siden. (Fordi noen plutselig bestemte seg for at de var farlige for tennene) Først gikk butikkene opp for dem her hjemme, mens de hadde dem i Spania.
Jeg fikk Kirsten og Tom til å kjøpe et "lager" for meg en gang de var på ferie i Marbella.
Disse er blitt "brukt opp". (-Velbrukte)
I fjor fikk jeg en brukt en av Marit i julepresant, som hun hadde funnet og kokt, men nå er også den oppbrukt og kastet.
På øye fant jeg også to brukte, harde tannbørster. (Her hadde jeg en hel haug med gamle tannbørster, - folk som har vært på besøk har satt dem igjen og ikke husker hvilken tannbørste som er sin neste gang de kommer.)
(Jeg har gjemt på dem fordi det er greit å ha disse når jeg for eks fjerner maling med lut)

Nå håper jeg bare det vil bli modere igjen med harde tannbørster!!

 
Tilbake til historie
Til Toppen
Siden er laget september 2009
Telefon: 22607227 Mobil 47022836
E-post: e-sylou@online.no
Adresse Ullevålsveien 69
0454 Oslo