Min hovedside
Cv
Oppussing
Dyreliv
Reiseskildringer
Meninger
Historie
Slektshistorie

til hovedsiden
Siden er under utvikling

Send meg gjerne en e-post
"Min" dyr oppgjennom årene
 
Dyreliv på øya
Hvalross Svane Måke Mink Tjeld Ender Ærfugl Skarv Kråke Grønnfink
Admiral Tistelsommerfugl Colias hyale? Gravand Sel Trost Kanadagås Padde Svalestjerne
Hvalross i Oslofjorden september 2003

Hvalross-(Odobenus rosmarus)

Fredag 12. september 2003 var jeg alene på øya og holdt på å ordne i haven. Jeg hørte noen skikkelige høye pustelyder fra vannet. Jeg trodde først det var en svømmende ku! Etter hvert beveget den seg nærmere og jeg forandret mening, nå trodde jeg det var en sjøløve. Den dykket lenge og kom opp igjen. Dette gjentok seg, om igjen, og om igjen. Den var utenfor i 6 timer. Det viste seg å være en hvalross

Hvalrossens leveområde
Hvalrossens leveområde er skravert med rødt

Vil du vite mere om hvalross?
Trykk her

Sel (Pinnipedia)
Naboen har fortalt meg at da hun var liten så hun ofte sel fra øya.
Jeg har ikke sett sel, men en nabo fortalte at det har vært sel her i sommer, og at han tok bilde av den.

Bildet til venstre er av selen som besøkte oss i sommer. Jeg fant bildet i Aftenposten 3/7, og er tatt ved Paradisbukten

Bilde tatt 5. juni 2007
Bildet er tatt 5. juni 2007

Knoppsvaner-(Cygnus olor)
Det er ikke ofte jeg får besøk av svaner, men det hender fra tid til annen. Knoppsvanen hører til Svarefamilien (Cygninae) somer hører under Andefugler (Anseriformes)

Måke-unger. Måkefugler-(Laridae)
Måkeunger er søte, men jeg er ikke glad for måker, da de er fryktelig plagsomme når de forsvarer både egg og barn. Denne sesongen varer storeparten av sommeren.

 


    Vil du vite mere om
    Svaner?

Trykk her

En voksen måke
En voksen måke

Vil du vite mere om måker?
Trykk her


Minken hører til Mårdyrene

De ble satt ut et par mink på øya i ca 1987. De første årene trivdes de og formerte seg. En vår fant jeg en død en under huset. Jeg syntes det var ekkelt, så jeg fikk naboen min til å hjelpe meg å begrave den.
I mange år trodde jeg de hadde blitt borte, men så møtte jeg på en ved vannkanten, så de har nok vært der hele tiden. Jeg har ennu ikke fått tatt bilde av den, fordi jeg aldri har hatt fotoapparatet innen rekkevidde når jeg har truffet på den. Det har hendt at jeg har vært ”sammen med” den lenge. Da har avstanden mellom oss vært ca 10-20 meter. Den har ikke vært så sky, bare jeg fortsetter med mitt, uten å gi den for mye oppmerksomhet, (bortsett fra litt småprating fra meg).
Jeg setter pris på den, fordi den tar måkeegg. (Men det er synd den tar andre egg, b.a. tjeld-egg.

Vil du vite mere om
mink
Trykk Her

Tjeld er koselige naboer

Tjeld - Vadefugl

En dag for et par år siden, la et tjeld-par 4 egg midt i trappen. Jeg slo opp i en fuglebok og fant ut hvor lenge rugetiden var. Når ukene var over, ble de klekket alle sammen på dagen.
De forsvarer ungene sine ved å løpe unna "reiret", og skrike, slik at de tar oppmerksomheten bort fra de forsvarsløse skapningene. Ungene på sin side, har et innebygget instinkt at de skal gjemme seg. Dette oppserverte jeg like etter klekkingen.

Tjeldens leveområde
Tjeldens leveområde

Vil du vite mere om
Tjeld.
Trykk her

Stokkand - Andefamilien

Det hekker av og til stokkand på øya, men de har ikke så veldig gunstige forhold, pga alle måkene. De tar både eggene og de nyfødte ungene. Et par la engang egg inni syrinbusken i haven. Disse overlevde.

Stokkandegg 28. mai 2005

Stokkandegg
28. mai 2005
Dagen etter var de borte

Vil du vite mere om stokkand
Trykk her


Gravand - Andefamilien

Vitenskaplig navn: Tadorna tadorna
Den hører til andefamilien.
Gravand (eller Fagergås som den også kalles enkelte steder) er vår største and. Stor som en gås. (60-65 cm, vingespenn 110-130 cm) Den er lett kjennelig på sin særegne fjærdrakt. Kjønnene er svært like, men hannen har en forhorning i nebbrota - en nebbknøl. Gravand er en trekkfugl som ankommer våre områder i mars. Den holder til i fjæreområder hvor den også søker etter føde. En vanlig - og vakker - and i Steinkjerområdet.

 


Jeg har sett Gravand mange ganger på Blommenholm.
I forgårs så jeg også to stykker utenfor øya
(5. august 2010)


Tok noen bilder av dem tidligere i år, mens jeg kjørte båt til øya, men de ble veldig dårlige.

Her står det litt om Gravand

Erlfugl vår 2007
Bildet er tatt vår 2007

Bildet tatt 21. mai 2010

Ærlfugl - Andefugler

Det er ikke så ofte jeg ser ærlfuglhann utenfor på øya. De drar jo til syden etter at de har gjort jobben sin herhjemme, og overlater barneoppdragelse til sine koner.

Bildet som ble tatt 21. mai viser to hunner og en hann. (På vei vekk fra familien?)
Dagen etter så jeg en samling av bare hanner.
(Sorte og hvite)
Fra nå av konene passe barna alene.
Bemerkning: det har vært en kald vår.
(29. mai: jeg så gjengen med hanner i dag også)

Vil du vite mere om Ærfugl
Trykk her
Her er en hunn og mange hanner. Et skikkelig "bråk" Bildene er tatt 30. mars 2012
Skarv 2006

Storskarv

Det sitter ofte skarv på staken i sjøen. Det er ikke ofte jeg opserverer den på land på øya, som her på bildene til venstre, våren 2006. Da var den bare et par meter fra hytta.
Bildet til høyret ble tatt høst 2007

Skarv på plass på staken
Vil du vite mer om
skarv
Trykk her

Kråker

Da jeg overtok hytta i 1987 bodde det et kråkepar på toppen av øya. Dette paret har i de senere år forsvunnet. (Men det finnes fremdelse kråker der)
Dette kråkeparet var i full krig med måkene. De livnærte seg av blant annet måkeegg. De bar tydelig preg av slåsskamper. Vingen til den ene var nesten helt ødelagt. Jeg heiet på dem under kampene, fordi som sagt, foretrekker jeg fugler som ikke overtar stranden helt.

Kråkens leveområde
Kråkenes leveområde

Vil du vite mer om
kråker
Trykk her

12. mai 2008

Grønnfink

I de senere år har det stadig blitt flere småfugler i haven. Etter at vi fikk vann instalert i 2003, har jeg kunnet vanne, noe som forårsaker at haven blir mere og mere frodig. Dette igjen, forårsaker at fuglene også trives bedere. Grønnfink har jeg først i år oppservert.

Bildet til venstre tok jeg 12. mai 2008


Les om grønnfink
på Wikipedia

2014, onsdag 20/7 kl 8.56
I dag var det en liten fuglunge her inne. - Jeg vet ikke når den kom, det kunne ha vært når jeg var på do kl halv 7. (Da så jeg en fugl rett utenfor døren) Jeg satt på do når jeg oppdaget den. Den fløy på ruten for å finne veien ut. Jeg gikk rundt og inn den andre veien for ikke å skremme den. Tok fotoapparatet ut av vesken for å ta bilde av den, men når jeg når jeg nærmet meg den, prøvde den å komme ut en gang til og havnet i hjørnet bak uteputene. Neste gang den prøvde, lyktes det den og komme ut døren, via en bomtur mot kjøkkenvinduet.
Kl. 11.45. I sted satt jeg ved pcen. Plutselig hørte jeg noe som kræsjet i vinduet.
En liten fugl hadde fløyet inn gjennom den åpne døren og fløy tvers over rummet og rett mot ruten. (Den fløy helt lydløst) Jeg tror den døde momentant. Grusomt, og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Her sitter jeg og venter, men den kommer seg nok ikke.
Kl.13.38 Nå har jeg begravd den. Tok den på en spade og bar den ned.(Dette bildet er ikke fra øya)

Trost (Turdidae)

Det finnes ca 360 arter av trost.

Trosten på øya elsker morellene og jordbærne mine. Jordbærene pleier jeg og dekke til med netting, slik at vi kan nyte dem selv. Morelltreet har jeg bare dekket til et par ganger. Ikke etter den gangen Pips kom ut hit og var fortvilet fordi en trost hadde kommet inn under nettingen.
(Den var iallefall sikkert mett!)


Bildet er tatt 17/8-2010
Da var det en haug med trost her som lekte seg her.
Vanskelig og få et godt bilde, fordi de flyr så fort


Padde

9/8-2012 holdt jeg på å klippe "syrin-buskas" oppe på "golfbanen" plutselig var det noe som rørte på seg. (Jeg hadde nesten kommet bort i den med havesaksen) Det var en padde.

2014
Sommeren var veldig tørr. Padden var hos meg 2 ganger. Først en kveld vi satt ute og grillet en kveld, så var den i blomsterbedet mitt 2. august.2. august 2014

Les om padder

WikipediaEn sint gås som hekket akkurat nedenfor huset 1/5 2012. Bildet er tatt av Petter.

Kanadagås (??)

Kanadagåsen holder ofte til på øya, tidlig om våren og før jeg kommer ut dit. De hekker der, og forsvinner når ungene er klekket. Det er tydelig på bærsen som har hopet seg opp på plenene og andre steder.
Irriterende med bærsj, men ellers er de ikke så veldig plagsomme.


En nyklekket unge og et egg. Bildet er tatt av Petter 1/5-2012
Sommerfuglen admiral

Admiral - Vanessa atalante

Det er masse sommerfugler på øya, men ikke alltid så lett å ta bilde av dem.
Admiral har et vingespenn på 53-62 mm. Hunnen ligner hannen, men er noe større. Den flyr i mai-juli. Overvintrer sannsynligvis ikke i Norge. Drar sydover i august september. Holder til i haver og åpne steder i løvskog. Liker nedfallsfrukt, særlig plommer. Eggene legges enkeltvis på brennesle. Den 3 cm lange larven er fløyelssvart med syv rekker av rødbrune tagger.

Bildet ble tatt i 2005. Den satt inne på vinduet i stuen.


Om Admiral
Bildet er tatt i 2006
Bildet er tatt i 2006

Tistelsommerfugl - Vanessa cardui

Vingespennet er 50-60 mm. Hunnen ligner hannen. Den flyr fra forsommeren og utover høsten. Overvintrer neppe hos oss. Flukten er hurtig og kraftig. Holder til på åpne, tørre steder med mye blomster. Flyr både om dagen og natten.
I Norge er arten funnet mange steder nord til Finnmark. Er funnet opp til 1200 m.o.h. (Finse)
Enkelte år er den vanlig, andre år meget sjelden.
De grønne eggene legges på tistler og nestle. Den opptil 3 cm lange larven er svart med gul sidelinje og hvite prikker. Larven har lysere eller mørkere tagger.


Om Tistelsommerfugl
Bildet er tatt i 2006

Colias hyale?? - Sitronsommerfugl???

Jeg fant ut at dette kan være en Colias hyale, men den er ikke funnet i Norge.

Kan noen hjelpe meg å finne ut av dette?

Send meg en e-post!

Bilde av Colias hyale (Wikipedia)
Bilde av Colias hyale
Wikipedia

Bilde av sitronsommerfugl Wikipedia
Bilde av Sitronsommerfugl
Wikipedia

 Svalestjerne (Papilionidae)
Den hadde kommet inn på hytta. Her er det ikke et blivende sted for insekter, fordi jeg bruker Radar.
Jeg fikk den ut ganske fort.
(Tar et glass over og et ark under, så den ikke skader seg)

Bildet ble tatt 16. juli 2014

Les om Svalestjerne på Wikipedia

Her er et bilde av et stort innsekt.
Aner ikke hvilket.

Bildet er tatt i 2010

 

 
     
Mere om øya   Til toppen
Sidene er påbegynnt desember 2007 Telefon: 22607227 Mobil 47022836
E-post: e-sylou@online.no
Adresse Ullevålsveien 69
0454 Oslo